Detta är en text som bygger på en ny studie med titel- Abortion. A Practical Theological Exploration of the Voice of Women Suffering from abortion och som lyfter rösterna från de kvinnor som gjort abort som ett resultat av tvång. Något som sällan kommer upp till offentligt samtal.
“Jag har av mitt ex blivit tvingad att göra abort två gånger och jag mår fruktansvärt dåligt även om den första var för över två år sedan. Jag ville behålla och har alltid varit emot abort. Han sa att han skulle jaga mig resten av livet och döda mig om jag behöll”.
Materialet till denna studie är starkt och många som läst den grips av förtvivlan över de beskrivningar som kvinnorna själva gör. I materialet kan man se tillfälliga partners, äkta makar, pojkvänner och sambos som både önskar, vill, kräver och hotar gravida kvinnor att göra abort. Oavsett relationstyp, graviditetsvecka eller om de har barn sedan tidigare, så förekommer hot om att lämna relationen, att skada barnet när det är fött eller att skada kvinnan om hon inte väljer abort.
Enligt Annelie Keros studie Paradoxes in Legal Abortion, är mannen i 64 procent av fallen för abort och 20 procent av kvinnorna uppger att den tyngst vägande anledningen till att avsluta graviditeten är relaterat till partnern, 8 procent uppger att de har gjort abort mot sin egen vilja (grovt räknat är det ca 3200 kvinnor om året). Det är en verklighet i Sverige att kvinnor upplever sig tvingade på olika sätt att göra abort mot sin vilja.
“Jag hade tänkt behålla, men min pojkvän, hans storebror och deras vänner smsade mig och ringde och hotade att de skulle hitta mig och döda mig och barnet om jag behöll det. Så med stöd från min vän gjorde jag abort. Jag grät hela tiden och mådde väldigt dåligt.”
Hur är detta möjligt vill man fråga sig. I studien framkommer flera olika delar av det som möjliggör kryphålet - exempelvis kulturellt förminskande av kvinnans erfarenhet, kulturell avtrubbning inför döden samt hur den terapeutiska kulturen lägger ansvaret för lidande på individen själv - även om det finns systematiska implikationer. En del av svaret skulle kunna vara det som Sociolog Eva Illouz menar är en förändrad manlighet. En framgångsrik man idag är någon som är distanserad från sina känslor, som är personligt och ekonomiskt oberoende och som demonstrerar auktoritet genom att inte engagera sig i livslånga åtaganden. Det har skett ett skifte vad som anses vara framgångsrikt manligt och enligt Illouz har det nu blivit kvinnors sociologiska uppgift att vilja ha och att skaffa barn. Vi vet att kvinnor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi vet att män kontrollerar sina partners, vi vet att det förekommer sexuella övergrepp, ekonomiska övergrepp och psykologiskt våld. En av fyra kvinnor är eller har varit i en våldsam relation och vi vet att våldet riskerar att öka vid en graviditet. Men när det kommer till abortsituationen verkar all denna kunskap falla i glömska bland politiker och vårdpersonal så att våld, hot och tvång passerar obemärkt. Så här beskriver en kvinna hoppet om att våldet och tvånget hon utsattes för av sin partner skulle uppmärksammas av barnmorskan:
“Jag hoppades att de skulle ta upp det så att jag kunde förklara. Jag vågade aldrig berätta för någon annan utom min kille att jag inte ville göra det. Tyvärr var det ingen som gjorde det, ingen på Mvc eller abortkliniken frågade. Inte förens efter aborten blev jag erbjuden att prata med en psykolog men då var skadan redan skedd så jag tackade nej”.
Jämnstäldhetsmyndigheten har en nationell strategi från 2017 till 2026 för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. De har fyra delmål varav det andra delmålet är särskilt relevant:
Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd för våldsutsatta kvinnor och barn
Svenska Föreningen för Gynekologi och obstetrik har gett ut två rapporter om abort. I rapporten från 2006 finns ett avsnitt som behandlar abort och våld. Den föreslår att personalen är särskilt uppmärksamma på att kvinnor kan vara utsatta för våld och hot och att de kan behöva psykologiskt stöd efter aborten. Den gör läsaren uppmärksam på att det behövs mer kunskap i ämnet för att kunna skapa rutiner. Det som händer i rapporten 2018, tolv år senare har man helt utelämnat temat om våld och tvång som den abortsökande kvinnan kan ha erfarit.
Denna studies slutsats är att det finns ett kulturellt och systematiskt kryphål för signifikanta andra som ignorerar kvinnans vilja att fortsätta graviditeten, och som med fysik styrka eller maktposition, tvingar, pressar och hotar kvinnan att göra abort. Detta är möjligt då det politiska systemet har konstituerat lagen om fri abort så att ett ifrågasättande ifrån vårdpersonalen av kvinnans val att göra abort är fel. På abortavdelningen gör kvinnor abort mot sin vilja och valet att göra abort är dem påtvingat. Signifikanta andra kan vara framgångsrika i att pressa och tvinga dem till abort eftersom vi byggt våra system så att det går att förbiser att kvinnor väljer abort som ett resultat av tvång, press och våld och hot.
Comments