Remissvar av betänkandet SOU 2025:10En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård - Diarienummer S2025/00219
- Sofi Mattsson
- 27 maj
- 4 min läsning
Livsval ställer sig negativ till de föreslagna förändringarna, då vi anser att man inte har tagit tillräcklig hänsyn till patientsäkerheten för kvinnor som, av signifikanta andra, tvingas att göra abort mot sin vilja. Lagförslaget är dessutom präglat av könsideologi och aborträttsaktivism.
En förändrad abortlag: Inspel från kvinnoorganisationer
Angående utredningens förslag om att byta ut ordet kvinna mot den som är gravid, anser vi, liksom Sveriges kvinnoorganisationer, att det är omodernt av utredningen att göra kvinnor osynliga i lagtext. Vi anser att förslaget är präglat av könsideologi och abortaktivism och därför riskerar att inte hålla över tid.
Abort som en del av rätten till sexuell och reproduktiv hälsa
Utredningen hävdar att den som är gravid är kompetent att fatta beslut om sin kropp och sin framtid. Vi menar att detta är en människosyn, och en syn på abortbeslutet som är präglat av aborträttsaktivism. En kvinna som tvingas boka en aborttid utifrån att hon utsatts för tvång, hot om våld eller trakasserier gör inte ett sådant beslut för att hon är kompetent utan för att hon inte kan se att hon har något annat val. Om en annan möjlighet eller rätt typ av stöd hade erbjudits henne, så hade hon inte bokat någon aborttid, än mindre genomfört aborten. Genom att hävda att ett abortbeslut är taget utifrån kompetens läggs allt ansvar på den gravida kvinnan och bidrar till att öka pressen på en kvinna som utsätts för tvång. Lite som att säga till en våldtagen kvinna att hon bär ansvaret för övergreppet. Att hävda alla kvinnors fulla kompetens är präglat av abortaktivism och ger inget utrymme för solidaritet med kvinnor som lever under våld och förtryck och önskar låta graviditeten fortsätta. Vi anser att rätten att låta en graviditet fortsätta som en del av den sexuella och reproduktiva hälsan, kvävs av aborträttsaktivismen som präglar denna utredning.
Rätten till abort ska tydliggöras i lagen och aborter ska erbjudas skyndsamt
Utredningen gör klart att inga patienter ska ifrågasättas för sina val, varken av preventivmedel eller abort. Precis här menar vi att det systematiska och kulturella kryphålet för män att tvinga kvinnor att göra abort blir synligt. När vårdrutinerna kräver att ingen ska ifrågasättas för sitt val, samt att aborter ska erbjudas skyndsamt, gör man alla de kvinnor som utsätts för hot, våld, hot om våld, tvång, press och trakasserier en björntjänst. Enligt en studie av Anneli Kero - Paradoxes in legal abortion, uppger 12 procent av de tillfrågade kvinnorna att de känt sig pressade eller hotade av sin partner att göra abort och 8 procent uppger att de gjort abort mot sin vilja. Grovt räknat handlar det om ca 3000 kvinnor om året som gör abort som ett resultat av tvång. Vi anser att dessa kvinnor ligger i utredningens blinda fläck. Om abort verkligen ska vara kvinnans fria val måste det rimligtvis också vara hennes fria val att fullfölja graviditeten, vilket förutsätter att allt tvång upptäcks och motarbetas. Utredningen hänvisar återkommande till SFOG för att styrka sina argument. För kännedom har SFOG i sin senaste rapport om abort Nr.78, helt uteslutit temat om vikten av att vårdpersonalen är uppmärksam på våldsutsatthet hos den abortsökande. Studien Abortion. A Practical Theological exploration of Women Suffering from Abortion, hävdar att det finns ett systematiskt och kulturellt kryphål för män som vill vara framgångsrika i att tvinga en kvinna att göra abort. Genom att odla en kultur och kanske även skriva in i vårdrutiner, att en abortsökande kvinnas val inte ska ifrågasättas har man bidragit till detta kryphål. När ett abortbeslut inte är kvinnans eget, men ingen ifrågasätter det, lyckas männen och andra med sitt övergrepp. Genom att inte ta denna grupp av kvinnor på allvar har man misslyckats med den feministiska solidariteten och man har misslyckats med att innesluta en stor grupp utsatta kvinnor i resonemanget kring patientsäkerhet och man har inte sammarbetat med Myndigheten för jämställdhet vars mål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
SAMMANFATTNING
Livsval önskar att
Rätten att avstå från att göra abort skrivs in i lagen vilket tydliggör hälso- och sjukvårdens ansvar för att upptäcka och avstyra aborter som sker av tvång och hot om våld, samt att erbjuda annan hjälp och stöd för den utsatta kvinnan.
Varje år har Livsval kontakt med ca 300 kvinnor som antingen ångrar sin abort eller som upplever press, tvång och hot om att göra abort mot sin vilja. I de föreslagna ändringarna är dessa kvinnor osynliga. Vi önskar att man skulle ge Socialstyrelsen ett särskilt uppdrag att forma rutiner som fångar upp kvinnor som riskerar att göra abort mot sin egen vilja på grund av tvång, våld, hot och trakasserier, samt att man erbjuder dessa kvinnor stöd och hjälp att hantera situationen så att hon kan låta graviditeten fortsätta om hon så önskar. Barnmorskor behöver särskild utbildning och utrymme i sitt arbete för att kunna upptäcka och hantera kvinnor som riskerar att göra abort mot sin vilja. Vi önskar att abortmottagningarna blir en plats där man upptäcker våld i nära relation och vi önskar ett lagförslag som ställer krav på vårdgivaren att motverka att kvinnor gör abort mot sin egen vilja. Vi vill att det systematiska och kulturella kryphålet som gör män och andra, framgångsrika i att tvinga kvinnor att göra abort mot deras vilja, täpps till.
Flen den 16 maj 2025
Livsval
Linda Lilja
Judit Hultman
Sofi Lindahl
Åsa-Karin Brunninge
Margareta Ahle
Comentários